Spring til indhold

Fredsprocessen

D. 24. november 2016 underskrev den colombianske regering en historisk fredsaftale med landets største oprørsgruppe FARC, og afsluttede dermed den længstvarende igangværende interne konflikt i den vestlige hemisfære. Efter 52 års væbnet konflikt og 4 års intense forhandlinger var det blevet tid til at vende blikket fremad, hvilket i øjeblikket består af implementering af fredsaftalerne og et omfattende reformarbejde fra regeringens side. Fredsaftalerne der består af en jord-og landbrugsreform, et retsopgør og politiske reformer til at sikre bred demokratisk deltagelse.  FARC har nedlagt våbnene og er omdannet til et politisk parti, der nu søger deltagelse i valgene.

Dermed er der sat et afgørende punktum i den væbnede konflikt mellem FARC og den colombianske stat, men det betyder ikke at der er fred i Colombia. Den anden mindre guerillagruppe ELN der har eksisteret i over fem årtier fortsætter sine militære aktioner både i byer og i landdistrikter, trods forsøgt på at konsolidere en forhandlingsproces, der startede op sidste år i Quito, Ecuador. Dertil kommer de kriminelle væbnede grupper (tidligere paramilitære grupper), der nu kontrollerer områder som FARC førhen kontrollerede.

Samtidigt har det faktum, at implementeringen af fredsaftalen med FARC er langtrukket og kompliceret været med til at flere tidligere demobiliserede FARC medlemmer har genoptaget våbnene og nu opererer med de kriminelle bander i de sydøst- og vestlige dele af landet. Implementeringen af fredsaftalerne er forudset til at tage de kommende 15 år. Regeringens intentioner bliver dog mødt med stor modstand fra flere sektorer i det colombianske samfund trods det internationale samfund bakker fredsaftalerne op. Det kommende præsidentvalg i maj 2018 er afgørende for den videre fredsproces.

Det bør dog nævnes, at om end selve implementeringen af den aktuelle fredsaftale er langsommelig, så har den ikke desto mindre sat en udvikling i gang der også påvirker landet positivt både hvad angår nye større investeringer og lokale udviklingsprojekter i flere tidligere konfliktzoner.